De Dalmatische hond: 

De Dalmatiër is één van de meest bekende en geliefde hondenrassen in de wereld. Eigenlijk zijn de echte liefhebbers daar helemaal niet zo blij mee. Doordat Dalmatische honden zo geliefd zijn fokken mensen aan de lopende band puppy's. Deze puppy's worden vervolgens tegen veel te hoge prijzen verkocht. Vaak zijn deze puppy's doof of anderzins ziek.

Gezonde Dalmatische honden zijn bijzonder slim. Ze verwachten dat de baas allerlei leuke activiteiten onderneemt. Door de meeste Dalmatiërs word je bij thuiskomst met veel enthousiasme ontvangen.

Een Dalmatische hond is een uiterst sociaal dier. Hij heeft graag mensen om zich heen. Vaak kan hij er niet tegen dagen lang voor lange tijd alleen te zitten.

Een Dalmatiër heeft veel energie. Elke dag moet hij minstens drie keer worden uitgelaten. Je komt er dan niet met tien minuten vanaf!!! Naast het uitlaten wil de hond ook graag een uurtje spelen of rennen om overtollige energie kwijt te raken.

Dalmatiërs zijn soms eigenwijze en eigenzinnige dieren. Bij de opvoeding is duidelijkheid nodig. Je moet voor deze hond dus stevig in je schoenen staan. Anders gaat hij met je aan de haal; letterlijk en figuurlijk

Een Dalmatiër is een overenthousiaste mensenliefhebber.
Voor pijntjes zijn ze doorgaans hard, maar daarnaast juist heel gevoelig voor sociale prikkels. Waaks is de Dalmatiër alleen in de zin van aanslaan. Luidkeels kondigt hij bezoek aan. Zijn domein verdedigen zal hij niet snel.

Dalmatiërs zijn geen kennelhonden maar horen bij het gezin. De korte en dunne vacht beschermt niet voldoende tegen hardnekkige kou.

Koop geen Dalmatiër omdat die ,zoals in de film 101 & 102 Echte Dalmatiërs, het broodrooster en de waterkraan aan kunnen zetten. Koop ook geen Dalmatische hond omdat de stippen zo leuk zijn.

Vergeet niet dat het nieuwtje er na een paar maanden af is. De verschijning van de hond is dan voor jou normaal. Mooi blijft een Dalmatiër natuurlijk altijd.

Als al deze karakteristieken je aanspreken of als je er niet voor terugschrikt is een Dalmatiër een lieve hond waar je met veel plezier een hechte vriendschap kan opbouwen.

Tot slot, koop altijd een Dalmatiër via een fokker die is aangesloten bij de rasvereniging (Nederlandse Club van Dalmatische Honden)